Geschiedenis - Walsberger

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Info
 
 
 


In deze korte beschrijving van de geschiedenis en het verloop van de brouwerij de Lestedröppel te Linter wordt u duidelijk waar de inspiratie en drijfkracht achter de Walsberger vandaan komt.

In Januari 1999 begon het brouwverhaal met André Deroye, Eddy Cresens en Rudi Raemaekers. De voormalige brouwers van de Walsberger begonnen een brouwcursus bij Marc Brees, een hobbybrouwer bij uitstek. Samen met de kennis van het brouwen groeide ook hun interesse voor dit vloeibaar goud.

Het idee van een huisbrouwerij werd realiteit doordat de collectie van bierinstallaties groeide. De au bain-marie, filterkuip, gistingtank en meet-en regelinstallaties vormden  samen de basis voor het brouwen van een eigen bier.

Het allereerste bier was amberkleurig met een fruitige en lichte sinasafdronk. Het bier was zo voortreffelijk dat het smaakte naar meer.
In de lente van 2000 ging men verder met het creëren van uitzonderlijke bieren.
Door de verbetering van de brouwinstallatie konden ze een grotere diversiteit aan bieren verschaffen. Elektrische aansturing van het roerwerk, betere koelinstallatie, temperatuurregeling en een gistingskamer maakten de collectie volledig. Een blond, dubbel en zelfs tripel bier werd gebotteld op flessen van 75 cl met hergisting.

Drie jaar later, in januari 2003, kreeg de micro-brouwerij de naam de Lestedröppel.
Deze inventieve naam verwijst naar dat laatste druppeltje in je glas waarvan je dubbel geniet.
In datzelfde jaar werd het proefbrouwsel op punt gezet en ontstond het huisbier De Dubbele Schelm.

Dit hemelse geschenk was een donkerbruin bier met een lekkere  smaak  en zachte afdronk.
Dit bier ging niet voorbij aan de aandacht van Marc Wijnants, burgemeester van Linter. De burgemeester stelde voor om een streekbier te brouwen ter promotie van de gemeente en het Hageland.

Dit voorstel werd met warmte onthaald en wat begon als een klein idee groeide uit tot het begin van een succesverhaal. De brouwvrienden gingen gretig aan de slag, zwoegde dag en nacht door, tot dat ene moment. Het streekbier was geboren samen met zijn naam en etiket. De naam Walsberger werd voorgesteld door de heemkundige kring van Linter. Het etiket op het flesje was het werk van Paula Geyssens,met een afbeelding van de Walsbergerhoeve.

Door de grote vraag naar Walsberger waren de brouwers genoodzaakt om samen te werken met een grotere brouwerij.
De keuze van brouwerij werd voorafgegaan door degustaties en het maken van proefbrouwsels.
Samen met het schepencollege van Linter besloten ze om samen te werken met brouwerij Bios te Ertvelde.
In deze brouwerij konden ze zelf bier brouwen met behoud van eigen recepturen. Alle oorspronkelijke smaken werden behouden, de kwaliteit bleef zijn hoge standaard behouden alleen de kwantiteit veranderde.

In 2010 kreeg de Walsberger Dubbel er een zusje bij.
De vraag van menig bierliefhebber naar een nieuw bier was te groot om deze onbeantwoord te laten. Het succes van de Walsberger Dubbel werd verrijkt tot die van de Walsberger Blond. Een tweede streekbier was bij deze geboren.

Deze prachtige bieren smaken des te beter in een perfecte context. Rond dit idee werd de laatste zondag een feit. In het Gildehuis van Orsmaal kan men tot op heden elke laatste zondag van de maand deze bieren proeven en kopen. De fantastische smaak van het bier wordt gecomplimenteerd door de sfeer en gezelligheid van dit gildehuis.

De samenwerking met de gemeente werd nog eens benadrukt in 2014. Ter nagedachtenis van de slag Orsmaal-Gussenhoven werd een gelegenheidsbier gebrouwen door André en Eddy.
Deze memorabele slag werd geleverd door het Derde Regiment Lansiers, deze waren dan ook de inspiratie voor het etiket. De Walsberger Tripel Lansiertje is een combinatie van drie fijne hopsoorten. Het hoppig en licht kruidig aroma  geven charme aan het bier. Dit goddelijk biertje bevat een alcoholgehalte van 8.2%.

Niemand kan zeker weten wat de toekomst nog in petto heeft voor deze prachtige bieren, maar het succes kent al vast en zeker een mooi vervolg met een brouwsel dat ligt te rusten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu